Ondernemer in West: Fay Abali

Het ondernemerschap van Fay Abali

Fay Abali is eigenaresse van de kledingwinkel Sterrenstof, een outlet met Nederlandse en Scandinavische merken.

Meer dan alleen een winkel

Ik heb een kledingwinkel met Nederlandse en Scandinavische merken. Het is een outletwinkel, dus dat betekent dat de prijzen lager zijn dan in reguliere winkels. Daarbij ben ik mij in de loop der jaren steeds meer gaan toeleggen op styling en advies. Ik heb ondertussen een groep vaste klanten die ik voor hun werk en/of privé adviseer bij hun kledingkeuze.

‘Eigen’

Bij mijn motivatie voor het ondernemerschap moet ik meteen denken aan het woord ‘eigen’. Toen ik bezig was met het idee om te gaan ondernemen nam ik dat woord vaak in de mond. Ik wilde namelijk werken op mijn eigen manier, mijn eigen smaak aan kleding verkopen in een winkel met een eigen sfeer. Ik wilde met mijn bedrijf mijn eigen pad, eigen strategie en eigen doelen verwezenlijken. En ‘eigen’lijk doe ik dat nog steeds…

Rolmodel

Mijn rolmodel is mijn grootmoeder. Zij is na de dood van mijn grootvader uit financiële noodzaak gaan ondernemen. Ze bleef met vier jonge kinderen achter in Marokko in grote armoede. Haar ondernemerslust zorgde ervoor dat ze voor haar gezin kon zorgen en zo zelfstandig haar leven weer in eigen hand kon nemen. Ze maakte bezems en andere kleine huishoudelijke artikelen en ging deze op de markt verkopen. Van haar eerste opbrengsten kocht ze een ezel waarmee ze haar spullen naar de markt kon vervoeren. Vorig jaar overleed zij op 98-jarige leeftijd maar haar kracht en de regie die zij had over haar leven zijn nog altijd een voorbeeld voor mij.

Trots

Ik ben het meest trots op het feit dat ik al na een jaar van mijn winkel kon leven. Ik krijg inkomen uit iets wat ik bedacht en vormgegeven heb, dit geeft mij veel voldoening. Of zoals de filosoof Lazarus zei: “Trots is de uitdrukking van innerlijke onafhankelijkheid”.

Tegenslag

Moeilijk zijn de momenten dat ik door ziekte of andere omstandigheden eigenlijk niet kan werken. De nadelen van ondernemer zijn komen dan naar boven, want de winkel moet toch open en de administratie moet ook dan op tijd klaar zijn. Dan sta ik in mijn winkel met pakken zakdoeken, 2 sjaals om mijn nek en suf van de aspirine… Moeilijk vind ik het ook soms om belangrijke beslissingen in mijn eentje te nemen. Je kunt nog zoveel tips vragen van mensen om je heen, maar als ondernemer ben jij tenslotte diegene die het risico neemt.

Mijn droom

Dat mijn winkel steeds meer een verlengde wordt van hoe ik in het leven wil staan. Een open winkel met een warme sfeer waar je eerlijk geholpen wordt. Een plek die voor iedereen toegankelijk is met een grote diversiteit van authentieke vrouwen.

Tip

Mijn tip voor andere ondernemende vrouwen? De mens struikelt nooit over bergen, alleen over molshopen. Maak geen onbeklimbare berg van je dromen en geniet vooral van jouw weg.

Deze blog werd eerder gepubliceerd op de website van Bedrijvige Vrouwen.