Het Amsterdam-West van Annemieke Winder

Mijn Amsterdam-West

Annemieke Winder is als coördinator van de Vrouwenacademie West betrokken bij de programmering van Women of West Amsterdam. Op dit gratis eendaagse festival kunnen vrouwen uit West elkaar ontmoeten en zien wat er in West voor vrouwen allemaal te doen is.

Winkel

Atelierwinkel De Mix in buurthuis De Tagerijn vind ik een leuke plek. Ze verkopen er cadeautjes die door mensen uit de buurt worden gemaakt. Als ik er binnen kom, word ik altijd super vrolijk. Het is een kleurrijke winkel en er zijn altijd mensen aan het werk, dus zie je meteen hoe de producten worden gemaakt.

Café

Van den Buurt is bij mij om de hoek. Je vindt er met name buurtbewoners. Op zondag kunnen mensen hun kinderen meenemen. En in de zomer hebben ze ook een lekker groot terras waar je kan zitten. Heel fijn dat je niet meer Bos en Lommer uit moet voor leuke cafétjes.

Restaurant

Podium Mozaïek heeft een mooie mix met bezoekers. Jong en oud, buurtbewoners met verschillende achtergronden. En op zondag hebben ze een heel lekker Turks ontbijt.

Kunstwerk

De IJsbeer bij het Erasmuspark is een heel herkenbaar teken in de buurt. Als ik aan mensen uitleg waar ik woon zeg ik: “ik kijk schuin uit op de ijsbeer”. Dan weet iedereen ongeveer waar ik woon.

Kunstenaar

Ik ben een paar keer geweest naar voorstellingen van Rast, het huisgezelschap van Podium Mozaïek. Podium Mozaïek is een klein intiem theater. Ik heb er een voorstelling gezien over eerwraak en over migratie. Deze hele persoonlijke, mensgerichte onderwerpen komen mooi tot zijn recht in zo’n soort theater.

Gebouw

De gebouwen op de Westergasfabriek aan de Polonceaukade vind ik heel mooi. Ik ben fan van de industriële stijl. Aan de ene kant de bakstenen. Maar het is ook heel sierlijk met het smeedwerk. Die combinatie van metselwerk, smeedwerk, richeltjes en andere dingetjes. Je ziet de aandacht voor detail.

Park

In het Erasmuspark ligt aan de kant van de kinderboerderij een soort vlonderpaadje langs het water. Ik kom er een paar keer per week. Ik sta uit te kijken over het water. Het is even mijn rustmomentje. Je staat aan de rand van het park, je krijgt wat mee van de drukte maar je zit er niet midden in.

Bezoek de website van Vrouwenacademie West voor meer informatie over hun activiteiten.