Actief in de wijk: stichting Aminah

Passie voor de mensen in de wijk

Aziyme Akgun is een van de oprichters van de nieuwe stichting Aminah die vrouwen in Amsterdam-West helpt met hun spirituele en persoonlijke groei. Aziyme is bestuurder van de stichting, samen met Mbarka N’bir. Voor de stichting houdt zij zich bezig met PR en communicatie, sales, financiën en marketing. Daarnaast is zij evenement- en projectmanager bij stichting Aminah. Vanuit haar werkervaring als evenementmanager voor de zakelijke markt kan zij haar talenten goed inzetten voor sociaal-maatschappelijke doeleinden.

Jonge stichting met grote idealen

Ongeveer vijf jaar geleden ben ik begonnen met vrijwilligerswerk en twee jaar geleden heb ik Mbarka ontmoet tijdens een evenement bij ontmoetingscentrum Amira. Vanuit een gedeelde passie voor het welzijn van mensen in de wijk hebben onze wegen elkaar gekruist. Mbarka stelde een ruimte beschikbaar voor inzamelingsacties, benefieten, bake sales, rommelmarkten en veel meer. In februari dit jaar hebben wij een zakelijk gesprek gehad over het bundelen van onze krachten en het overnemen van het ontmoetingscentrum. Uitgebreid hebben wij met elkaar gepraat over onze idealen en wensen en in mei hebben wij stichting Aminah opgericht. Ook hadden wij gesprekken met de woningcorporatie om het ontmoetingscentrum over te nemen. Mbarka had haar vertrek aangekondigd bij haar werkgever en ik had toen een jaar daarvoor mijn baan bij de ING opgezegd. Zonder enige zekerheid zijn wij samen een avontuur aangegaan, een waarbij wij onze idealen zouden najagen. Met een strak en realistisch bedrijfsplan hebben wij de woningcorporatie overtuigd en werd ons de locatie gegund.

Omdat wij een ontmoetingscentrum hadden, een die al jaren actief gerund werd door Mbarka, hadden wij voldoende om een aanvraag voor een onderaannemerschap aan te gaan bij stichting Amstelring. Wij zijn dan ook enorm trots dat wij als jonge stichting die opdracht hebben gekregen.

Missie

Onze missie is de vrouw in haar kracht zetten. En dat is natuurlijk per vrouw anders en ons talent is het beste uit haar te halen. Wij geloven namelijk dat de vrouw in al haar schoonheid de kern is van een gezonde maatschappij.

Weten wat er speelt in de wijk

Sinds juni dit jaar begeleiden wij personen met hun psychologische, emotionele en financiële gezondheid. Dit doen wij door het aanbieden van groepsactiviteiten, een-op-een gesprekken, dagbesteding en andere activiteiten. Daarbij vinden wij het belangrijk om personen te stimuleren op creatief, spiritueel, intelectueel niveau. Daarnaast houden wij inloop spreekuren, waarin wij veel te horen krijgen over wat er allemaal speelt binnen de wijk en binnen een huishouden. Ons aandeel is een kompas zijn naar de juiste hulpverlening als het niet binnen onze expertise ligt. Ook organiseren wij bijeenkomsten en evenementen op maat. Wij hebben pro-actief contact met buurtbewoners over wat zij zouden willen doen of leren, maar worden ook regelmatig benaderd door bewoners die zelf aangeven wat zij zouden willen doen.

Vrouwen verbinden

Ik vond mijn vorige werk als evenementenmanager bij de ING bank heel leuk, maar tegelijkertijd voelde ik mij niet thuis binnen een commercieel bedrijf. In mijn laatste jaar bij de ING schreef ik mij in als zzp’er en ben ik culturele reizen gaan organiseren. Maar dat was niet voldoende voor mij. Ik heb daarom ontslag genomen bij de bank en kon toen rustig nadenken over wat ik precies wilde doen. Toen Mbarka mij vroeg om samen te werken kwam het als een geschenk. Ik zette mij ook al jaren in voor vrouwen, en het mooie aan deze samenwerking was ook dat wij twee verschillende groepen vrouwen konden verbinden: de ondernemende en hogeropgeleide jonge vrouwen die volop van het leven genieten en vrouwen die inspiratie en hulp nodig hebben.

Doel voor de toekomst

Wij hebben een duidelijke visie en missie, maar hoe dat zich op lange termijn zal manifesteren weet ik eerlijk gezegd niet. Ik ben iemand die heel snel enthousiast raakt over initiatieven en samenwerkingen. Voor mij persoonlijk betekent het focus aanbrengen. Als stichting willen wij duurzame projecten blijven doen om vrouwen in hun kracht te zetten en te activeren. Ik vind creativiteit heel belangrijk en zou daarom graag een en ander willen organiseren op het gebied van theater, fotografie of storytelling. Het mooiste doel dat wij nastreven is om hét vrouwencentrum van Amsterdam te worden.

Droom

Mijn droom voor vrouwen in de wijk in dat zij leren en beseffen dat iedere uitdaging of beproeving op hun weg naar groei te overwinnen is. In de wijze woorden van rapgroep ‘Snap’: “I’ve got the POWER!”